AKTUELNOSTI

"Solistički koncert Jelene Radovanović"

Maj 2015

Jelena Radovanović, sopran, je završila osnovne i specijalističke studije solo pevanja na Akademiji lepih umetnosti u klasi profesorke Olivere Grujić- Slavić.

Gost na koncertu - Goran Krneta, bas, takođe je diplomirao solo pevanje na Akademiji lepih umetnosti u klasi profesorke Olivere Grujić-Slavić.

"VLADIMIR VELIČKOVIĆ PODRŽAO STUDENTE AKADEMIJE LEPIH UMETNOSTI"

Maj 2015

Na izožbi crteža studenata ALU pod nazivom “START 2” otvorenoj 14.05.2015. u 19 časova u Galeriji Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, akademik Vladimir Veličković pohvalio je studente i ocenio da izloženi radovi odišu mladalačkom radoznalošću i sigurnošću iskusnih crtača.

"Promocija knjige DVE GITARE i novog CD-albuma Uroša Dojčinovića"

Maj 2015

19. maj u 20:00h, Svečana sala Udruženja književnika Srbije (ul. Francuska 7)


Učesnici:


Prof. Gordana Krajačić, muzikolog

Prof. dr Aleksandra Vraneš, recenzent

Opunomoćena ministarka Valentina Šarčević, ataše za kulturu ambasade Hrvatske u Beogradu

Glavni i odgovorni urednik izdanja Jovan Janjić

Direktor BIVECO produkcije Bratimir Mihajlović

i autor Uroš Dojčinović

"Izložba crteža Vladimira Veličkovića"

Maj 2015

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe u ponedeljak, 11. Maj 2015. u 19h.

Izložba će biti otvorene do 23. Maja 2015.

Radno vreme galerije 11-20h

Subotom 10-16h.

"Izložba NOVA KOLEKCIJA 2014"

januar 2015

Izložba NOVA KOLEKCIJA je bila otvorena 4. oktobra 2014. u galeriji U10 i još na tri lokacije, sa šest izložbenih celina. Poziv za učestvovanje je bio otvoren za sve mlade umetnike još početkom 2014. Realizacija radova je tekla kroz više faza, a umetnici su imali priliku da sarađuju sa više mentora.

Dejan Radisavljević je završio slikarstvo u klasi Dragana Zdravkovića na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Na ovoj izložbi je učestvovao sa dva rada:

(1) “Zastava”

... Rad zato nastaje kao svojevrstan portret vremena u kome živimo. Postavlja pitanje, ali ne daje odgovor, jer se odgovor ipak nalazi u posmatraču. To pitanje je, zapravo, pitanje nacionalnog identiteta, koje bez kulture, njene tradicije, iznova biva narušeno, sa svakim političkim ili socijalnim potresom...

(Deo izjave umetnika o radu)

(2) “Album sa sličicama”

"Dečak koji je eksplodirao od sreće"

novembar 2014

Izložba pod nazivom “Dečak koji je eksplodirao od sreće” Bojana Radojčića biće otvorena u utorak, 25. novembra, u 19 sati u galeriji "Zečević".

"Dečak koji je eksplodirao od sreće"

Najava izložbe Danice Veselinović

novembar 2014

Даница Веселиновић, бивша ученица Школе примењених уметности, студент сликарства на Академији лепих уметности Своју уметност све више почиње да ставља у службу природе,односно њене заштите, тако што дела конципира да посматрачу буде свест о важности здраве животне средине, на које начине човек штети природи, али и како ствари може учинити бољим. Кроз слике оставља поруке, а кроз моду и инсталације рециклира.Њена ревија зато симболично носи назив-''Green collection''

EU mladi u akciji ERAZMUS

novembar 2014

Mladi u akciji

Dodela diploma

novembar 2014

Dodela diploma je 22.11.2014. u 11 časova, u Guarneriusu, ul. Džordža Vašingtona br. 12.

Cena diplome je 5.000,00 dinara,
uplata je na račun akademije 165-1830-84 do 18.11.2014.

Obaveštenje za sve studente

novembar 2014

Važno obaveštenje za sve studente

Obaveštenje za sve studente

oktobar 2014

Obaveštenje za sve studente

Raspored nastave za sve smerove

oktobar 2014

Raspored nastave za sve smerove se nalazi na studentskom portalu

Raspored nastave za oktobar

oktobar 2014

Obaveštenje o početku nastave

Kalendar za školsku 2014/15. godinu

oktobar 2014

Kalendar za školsku 2014/15. godinu

Obaveštenje za studente prve godine studija

septembar 2014

Prijem studenata prve godine osnovnih studija

Izmena odluke o visini školarine za prvu godinu

septembar 2014

Izmena odluke o visini školarine za prvu godinu

Septembarski prijemni rok - novi termin za glumu

septembar 2014

Septembarski prijemni rok - Gluma novi termin prijemnog ispita

Septembarski prijemni rok

septembar 2014

Septembarski prijemni rok

Septembarski prijemni rok - Gluma

Veče "Studenti i profesori"

15.jun 2013

Akademija lepih umetnosti će 15. juna u 18h u svojim prostorijama (Takovska 49a) u okviru Festivala otvorenih ateljea, organizovati ALU veče Studenti i profesori. U programu te večeri posetioci i dragi gosti će imati prilike da uživaju u izložbi slika poznatih umetnika i profesora Akademije lepih umetnosti među kojima su Vlada Veličković, Dušan Otašević, Moma Antonović, Branko Miljuš, Kosta Bonuševac, Saša Filipović, Dragan Zdravković, Vedrana Ivanović, Ružica Bajić-Sinkević, Ana Počuča. Studenti Dizajna će predstaviti svoje radove, među kojima će biti i izložba ALUiBAUCI izlagana na ovogodišnjoj Milanskoj nedelji dizajna i Mikseru. Veče će ulepšati muzički sastav Đurđevi Stupovi kao i studenti muzike Akademije lepih umetnosti.

ALU i BAUCI

april/maj 2013

Studenti IV godine Dizajn enterijera Anđela Brajović, Ana Žuvela, Ivana Vukićević, Marinka Tanasković, Tatjana Vorotović, Vladimir Stajić predstavili su se na Milanskoj nedelji dizajna i na festivalu Mikser svojom diplomskom izložbom, pod nazivom Alu i Bauci. Kolekcija je inspirisana slovenskom mitologijom, pričama i osećajima koje ona izaziva. Koordinator ovog projekta bila je prof.Vesna Pejović. Naziv izložbe je potekao od zbirke priča Ale i Bauci, sa izvrtanjem reči tako da asocira na skraćeni naziv obrazovne ustanove učesnika - ALU. Ideja je bila da se kroz jasne koncepte prenese doživljaj, atmosfera i specifičnost teme, a da je dobijeni odgovor u formi funkcionalnog komada nameštaja.

Dan otvorenih vrata Akademije lepih umetnosti

19. i 20.april 2013

Akademija lepih umetnosti će organizovati 19. i 20.aprila (petak i subota) "Dane otvorenih vrata" u prostorijama fakulteta, u vremenskim intervalima od 12 do 14h (oba dana). Svi zainteresovani srednjoškolci, maturanti i njihovi roditelji moći će da se upoznaju sa fakultetom i smerovima na fakultetu, odnosno odsecima glume, slikarstva, dizajna, menadžmenta umetničke produkcije i novinarstva. Ovom prilikom kandidati će imati mogućnost da posete naše prostorije za rad i učenje, upoznaju se sa profesorima i studentima, kao i uslovima rada i organizacijom nastave svih studijskih programa.

Izložba diplomskih radova DIZAJNA KOSTIMA

12.mart 2013

Diplomci Dizajna kostima Akademije lepih umetnosti predstaviće svoje završne radove nastale tokom školske akademske 2011/2012. godine. Prezentovaće radove iz predmeta scenski i savremeni kostim. Njihova inspiracija je različita i zanimljiva, nadahnuće je traženo u delima poznatih umetnika, kao što je Dado Đurić, nadrealista. Jedna od studentkinja pokušala je da isprati njegovu misao, da obuče čoveku u telo humanoida, baveći se deformacijama i anatomijom Dadovih bića. Kao materijal koji bi podržao ovakvu priču izabrana je koža, od čega je napravljena čitava kolekcija. Ideja autorke jeste da konceptualno pokrene svet androgenih bića i prikaže njihovu deformaciju i različitost, koja metaforično govori o čoveku. Delo Samjuela Beketa „Kraj partije“ takođe je jedna od tema koja oslikava čoveka koji u trenutku smrti posmatra vezu između duhovne i fizičke strane svog bića. Ovaj rad iz scenskog kostima ima cilj da stvori atmosferu procesa raspadanja duše i tela koje okružuje beskonačna praznina i sivilo. Nasuprot sivilu, ista autorka napravila je kolekciju za predmet savremeni kostim, inspirisanu koloritom slika Vasilija Kandinskog i biomorfnom konkretizacijom Huana Miroa, predstavljajući njeno viđenje spoja mode i umetnosti. Svojom posebnošću, ovi modeli se uklapaju u našu svakodnevicu kao nosivi odevni predmeti. Jedna od inspiracija bio je i pokret sa slika Edgara Degaa, kao i ambijent, doživljaj i energija koju nosi fun fair. Studentkinja je želela da ove dve stvari pretoči u jednu romantičnu i ženstvenu kolekciju, nastojeći da razigranost i pokret prenese kroz korišćene krojeve i materijale, kao što su svila, viskoza i štof. Ova kolekcija viđena je kao odraz njenog sopstvenog raspoloženja i emocija. Otvaranje izložbe je 12.marta u 19 časova.


Diplomska izložba

5.decembar 2012

Diplomci studija dizajna enterijera,grafičkog dizajna i dizajna kostima Akademije lepih umetnosti predstaviće svoje radove nastale tokom školske 2011/2012 godine. Ovi mladi kreativci će prikazati svoju stručnu i kreativnu veštinu, prikazujući ne samo dizajn iz različitih uglova, već i vizuelno objašnjenu kritiku različitih aspekata današnjeg modernog sveta. Studenti završne godine Odseka za enterijer razvijali su svoj stvaralački potencijal kroz bavljenje svim aspektima enterijera, kao sinteze različitih vidova umetnosti. Tako su nastali radovi na temu multimedijalnih centara, hotela, spa centara, umetničkih akademija, kondominijuma, klinika, opera, modnih kuća, muzeja i različitih višenamenskih objekata. U svim izloženim radovima uočljiva je njihova spremnost da, stekavši dobru bazu i podsticaj za dalji razvoj, ovladaju zakonitostima oblikovanja enterijera i pritom neguju i razvijaju sopstveni senzibilitet. Grafičkim rešenjima različitih tema bavili su se diplomci Odseka za grafički dizajn, koji svoju izložbu predstavljaju kao produkt istraživanja sredine i društvene strukture projekata. Svojim radovima prikazuju ozbiljnost shvatanja ciljne grupe pri rešavanju vizuelnog identiteta projekta, kao što je to slučaj kod događaja „Noć istraživača“, kada su svoju kreativnost i domišljatost prilagodili svim posetiocima te manifestacije, omogućivši im, dobrim grafičkim rešenjima, olakšanu mogućnost istraživanja. Neki studenti su želeli da se bave tumačenjem društva i uloge dizajnera i njihovog uticaja na samo društvo. Jedna od takvih tema je estetika Omladinskih radnih akcija u SFRJ, inspirisana jednom ličnom zbirkom i tema koja postavlja pitanja o pogledima na opšte poznatu situaciju i njene pozitivne i negativne aspekte. Svrha ovakvih radova jeste da dokaže da dizajneri imaju ne samo kreativnu ulogu, već i važnu ulogu u podsticanju razvijanja društvene svesti. Otvaranje izložbe je 5.decembra u 19 časova.


Svečana dodela diploma

24.novembar 2012

ALU je u Centru lepih umetnosti Gvarnerius svečano dodelila diplome 121 studentu, koji su uspešno završili studije Slikarstva, Dizajna, Glume, Muzike i Menadžmenta umetničke produkcije i medija.

Počinje pripremna nastava

13.novembar 2012

Prijavite se za program besplatne pripremne nastave za upis na studije slikarstva i dizajna u školskoj 2013/2014.godini.
CRTANJE: od 19. novembra 2012. do 01. juna 2013. godine
PAUZE: od 28. decembra 2012. do 14. januara 2013. godine i Uskršnja nedelja
TERMINI: ponedeljkom od 10 do 14 časova i sredom od 10-14 časova
informacije na br.tel. 011/ 27-69-089

ALU na Sajmu nameštaja

12.novembar 2012

Na ovogodišnjem sajmu nameštaja studenti II, III i IVgodine, odseka DIZAJN ENTERIJERA predstaviće se kroz interaktivnu radionicu koja će se održavati svakodnevno, a na kojoj će se raditi istraživanje i probni prototipovi.Tema radionica je održivi dizajn i reciklaža materijala, i logičan je nastavak ranije predstavljene radionice u okviru Mikser festivala u Beogradu. Sve prikazane objekte povezuje kvalitetan istraživački koncept smešten u kontekst savremenog društva i okvire održivog dizajna.

Studenti III i IV godine SLIKARSTVA i doc.mr Ružica Bajić Sinkević se predstavljaju na izložbi Dizajn 2012. na Sajmu nameštaja u okviru pratećeg programa ULUPUDS-a sa radionicom "Javni čas". Radionica će biti održana u utorak 13.novembra i petak 16.novembra od 14 do 18h. Učesnici raidonice izmeštaju svoj čas crtanja iz ateljea u prostor Beogradskog sajma gde predstavljaju svoj rad posetiocima izložbe "Dizajn 2012, ULUPUDS je vidljiv" i svim ostalim posetiocima Sajma nameštaja.

Septembarski upisni rok za 2012/2013

2. avgust

Konkurs za upis u školsku 2012/2013 godinu u septembarskom roku

ALU na Mikseru

25. maj

Ove godine studenti sva tri modula odseka za Dizajn učestvuju na Mikseru. Projekat je rezultat radionice Fenomenologija prostora. Dve priče iz, u današnjoj realnosti, nevidljive istorije Savamale su nam bile inspiracija za predmete koje smo dizajnirali za ovogodišnji Mikser.

Prijem studenata ALU kod francuskog ambasadora

23. maj

Od 2009. godine "Čarobni izlozi" Francuskog instituta krase Knez Mihailovu ulicu tokom novogodišnjih praznika. Ovaj projekat Francuski institut realizuje u čast slavnih božićnih izloga velikih pariskih robnih kuća, ali pruža ujedno i lepi primer dobre francusko srpske saradnje koji omogućava beogradskim studentima lepih umetnosti, dizajna i unutrašnje arhitekture da se oprobaju u svojoj struci. Naime, temu i koncept predlaže francuska dizajnerka Solin d'Abovil, a Dragana Marković, profesorka na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, nadgleda umetnički deo projekta, organizuje i koordinira njegovu realizaciju.
Prošlogodišnja tema bile su Lafontenove basne. 10 studenata radilo je celu jesen kako bi pripremilo izložbu koja je od 21. decembra 2011. do 12. februara 2012. godine predstavljena u Francuskom institutu u Beogradu kao i mnogobrojnim prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici. Izložba je dobila nagradu najlepših novogodišnjih izloga Opštine Stari Grad.
Gospodin Fransoa-Gzavije Denio, ambasador Francuske u Srbiji, bio je oduševljen kvalitetom rada studenata na temu Lafontenovih basni, koje su mu inače omiljene. Na otvaranju izložbe, ambasador je izrazio želju da jedan od izloga koji predstavlja basnu "Miš iz sela i miš iz grada" po zatvaranju izložbe bude prebačen u francusku rezidenciju i da se na taj način produži njegovo postojanje.
Gospodin ambasador je ujedno poželeo da okupi 23. maja u francuskoj rezidenciji studente i profesore kao i sve one koji su učestvovali u ovom projektu kako bi im izrazio svoju zahvalnost i kako bi u srdačnoj atmosferi proslavili instalaciju postavke "Miša iz sela i miša iz grada" u Ambasadi.

Upis na studije u 2012/2013

25. april

Odlukom ministarstva prosvete od 28. marta 2012. godine dozvoljen je upis novih studenata na ALU u školskoj 2012/2013. godini. Više informacija možete saznati ovde.

Projekat sa studentima iz Švajcarske

14. april

Hyper Werk je institute pri Bazelskoj akademiji umetnosti i dizajna, Švajcarska. Oni su pokrenuli projekat Motoco. Od 9. Aprila do 17.aprila 2012. grupa studenata iz Bazela će biti na putu od Bazela do Istanbula. Usput će sarađivati sa studentima iz Hrvatske, Srbije, Grčke i Turske na istom projektu. Srbiju su predstavljali studenti sva tri odseka dizajna Akademije lepih umetnosti. Ideja projekta je da proces edukacija mora da se konfrontira na nov način sa svetskom globalizacijom i da se kroz tu konfrontaciju dođe do novih procesa u obrazovanju. U tu svrhu oni predlažu stvaranje nomadskih laboratorija. Potencijalne kulturne razlike, oblici institucionalne razmene, dijalog među dizajnerima će dovesti do stvaranja novih alata i metoda rešavanja dizajnerskih problema. Hyper Werk želi da u saradnji sa svojim partnerima (u Srbiji Akademija lepih umetnosti) transformiše akademski sistem postindustrijskog društva, transformišući alate koji se koriste za dizajn. Nadaju se da će stvoriti sistem za nomadski život i rad sledeće generacije dizajnera. Zajedno sa partnerima će dizajnirati nomadsku opremu za mobilni dizajn posao.

Diplomska izložba odseka za dizajn u SKC-u

1. mart

Studenti Odseka za Dizajn enterijera će izložiti projekte u kojima su se bavili ispitivanjem fenomena anestetike: kroz temu muzeja, projektovanja kuće bez zidova, malim gradskim design hotelom. Takođe će izložiti radove iz oblasti urbanog dizajna, makete senila, urbanog mobilijara za sedenje, korpe za otpatke. Te elemente raspoređuju u okviru malog urbanog ambijenta, trga sa primenom svih značajnih elemenata koji čine neki javni prostor prepoznatljivim: zastor (popločavanje), urbani mobilijar, javna rasveta, zelenilo i vodene površine ili česme... Grafički dizajn je prisutan u svim medijima koji se promovišu i štite vizuelnim identitetom u javnosti, pokrivajući oblasti koje zahtevaju i nameću striktna pravila u kreiranju sopstvenog total dizajna, kao što je na primer prehrambena i hemijska industrija, gde se stručna i kreativna veština dizajnera svodi na minimum tokom procesa rada u stvaranju vizuelnog identiteta navedenih oblasti. S druge strane gledano, muzička, filmska i teatarska oblast pružaju paradoks korporativnim zahtevima za dizajn proces, bez da im je glavna strategija " takmičarski duh " na prodajnoj markentinškoj sceni.

Čarobni izlozi Francuskog instituta

17. decembar

Svi oni koji su prošli Knez Mihailovom ulicom krajem stare i početkom nove godine primetili su neobično dekorisane izloge Francuskog instituta. Već treću godinu za redom Francuski institut poštuje tradiciju poklanjanja Beograđanima maštovitih i lepo ukrašenih prazničnih izloga. Pod vođstvom francuske dizajnerke izloga Solin D'Abovil i Dragane Marković, profesorke na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, a uz tehničku podršku Snežane Skoko i studija Kako ko, studenti Akademije su i ove godine pretvorili izložbeni prostor Instituta sa četiri Čarobna izloga. Ove godine tema je bila Dvorski život nadahnut svetom basni Žana de Lafontena. Ovaj projekat je dobio podršku banke Crédit Agricole. Čarobni izlozi Francuskog institua u Srbiji, proglašeni su najlepšim prazničnim izlozima Starog grada u 2011. godini.

Konkurs za studente II, III i IV godine

25. novembar

ALU u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, Gradskim sekretarijatom za kulturu i Turistickim savezom Srbije raspisuje trostepeni anonimni konkurs za izradu idejnih rešenja na temu:
BeoGraD / iz oblasti dizajna nameštaja, grafike i modnog dizajna. Više informacija možete saznati ovde.

Svečana dodela diploma

19. novembar

Pozivamo Vas na svečanu dodelu diploma sa muzičkim programom. Centar lepih umetnosti Gvarnerius, Džordža Vašingtona 12, u 11 časova

Početak nove godine na ALU

17. oktobra

Prva godina na ALU je počela zajedničkom radionicom više smerova: dizajn enterijera, modni dizajn, grafički dizajn i slikarstvo. Studenti ovih smerova su se tokom više dana bavili prostorom, njegovim značenjem, prevođenjem odabranih pojmova u likovnu formu, koju su zatim bili pozvani da vrate u neki od realnih prostora zgrade ALU. Pogledajte do kakvih su rešenja došli. Radionicu su vodile prof. Snežana Skoko i prof. Dragana Marković, pomogle su im prof. Lidija Vujović i prof. Ana Počuča

Otvaranje izložbe profesora Saše Filipovića u galeriji Kolarca

18. oktobra

Istorija
Devojkа iz Korintа u Grčkoj plаčući se oprаštаlа od svog mlаdićа uoči njegovog polаskа nа dug put. Ugledаvši nа zidu njegovu senku koju je bаcаlа svetlost sveće, onа uze iz vаtre komаd ugljenа i iscrtа obris. Tаko je kаžu, nаstаo prvi crtež. Urаdilа je to verovаtno u nаdi dа će time zаdržаti nešto njegovog prisustvа u svojoj blizini. Hoću dа mislim kаko je fotogrаfijа koju uzimаm zа predložаk svojih crtežа-slikа obаvilа posаo senke i njenog obrisа nаstаlog iz čežnje. Stаlo mi je dа i nаjmаnjoj liniji i mrlji, kojimа sledim fotogrаfiju, prenesem energiju te čežnje, i dа nаjmаnjoj fotogrаfiji dаm veličinu kojа će toj čežnji odgovаrаti.
Sаšа Filipović

Ispitna predstava studenata III godine glume na Sterijinom pozorju

23. jun

Akademija lepih umetnosti Beograd
ŽENSKI ORKESTAR Žana Anuja
Ispitna predstava studenata III godine glume
Klasa: prof. Slobodan Šuljagić
Asistent: Daniel Sič
Ko to tamo svira
Ispitna predstava studenata III godine glume Akademije lepih umetnosti u Beogradu (klasa prof. Slobodana Šuljagića) na Pozorju počašćena je gromoglasnim aplauzom i entuzijastičnim reakcijama publike. U kolektivnoj režiji ove grupe, oni su priredili komediju Ženski orkestar po tekstu Žana Anuja, punu brzog, kvalitetnog humora i dobre zabave.
Ovaj orkestar čine šest gospođa, svaka malo na svoju ruku. One pričaju o kuvanju, o pletenju, o muškarcima... Ne boje se da ogovaraju i podstiču stereotipe ("violinista može tri puta na dan"), ali ne primećuju da su i same stereotipi. Bez porodice i bez prijatelja, čak su i talenat prodale kako bi svirale u banji pred nezainteresovanim gostima, koji više računa vode o svom varenju nego o njihovom muzičkom umeću. Samo dok sviraju, one ne plaču, jer tada su važni osmeh, stav, otmenost i ženstvenost.
Nepretenciozna i mladalačka predstava pokazala se kao varljiva. Ženski princip koji Ženski orkestar neguje, zapravo prikazuje svet u kakvom i mi živimo. Ne samo što su ove žene zarobljene u svetu muškaraca, s muškom figurom autoriteta u vidu vlasnika hotela (pa i njih), kroz međusobne čarke i podbadanja dodvoravaju se sistemu koji ih je naterao da prostituišu i sebe i svoju umetnost. One se pre definišu kroz odnos s muškarcima nego kroz svoju umetnost. Tako ova komedija zadire i u malo ozbiljnije vode ženske marginalizacije, ali nikada ne prestaje da bude zabavna.
Glumice su duhovite, živahne i glasne. Iako bi bilo lako utopiti se u ansambl, svaka od njih ima svoj karakter i svoje mane. Marija Jovanović, Jelena Tomić, Milica Simić i Dragana Ražnatović uspevaju da u svoju komediju unesu i dovoljno drame-njihovi likovi nisu prosti arhetipi, već žene od krvi i mesa. Jedino što im je zajedničko jeste da nemaju muškarce, ali imaju gudala.
Muški likovi koje igraju Nikola Popović i Nikola Drmončić sporedni su, ali su, uprkos tome, dobro osmišljeni. Jedini problem je lik Leone, šeste članice orkestra, koju igra Marko Pekmezović. Iako je nadasve duhovit i često uspeva da ukrade scenu svojim facijalnim ekspresijama i govorom tela, sama ideja da u orkestru imamo transvestita nikada nije opravdana-ideja o muškarcu u ženskoj odeći ne bi trebalo da bude posebno smešna ili šokantna, pogotovo pola veka nakon filma Neki to vole vruće.
Delo Žana Anuja pruža bezbroj mogućnosti za postavljanje, od najbanalnijih, na prvu loptu smešnih, sve do mnogo promišljenijih i suptilnijih. Beograđani su iskoristili čitavu lepezu i skrojili predstavu baš po meri njihove mladosti i iskustva.
Violine, flauta, klavijature i kontrabas nisu isplai iz ritma.
NIKOLA STEPIĆ

Studenti menadžmenta kao istraživači u subotičkoj Noći muzeja

16. maj

Studenti III godine umetničke produkcije učestvovali su u višemedijskom umetničkom projektu „Pozorište na gradilištu“, izvedenom u Noći muzeja na objektu subotičkog Narodnog pozorišta u izgradnji. Osim susreta sa glumačkim ansamblom i saradnje sa studentima arhitekture Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, budući menadžeri su radili kao istraživači, intervjuišući publiku. Time su dobili mogućnost da povežu teorijska znanja stečena u nastavi sa praktičnim radom na realizaciji konkretnog umetničkog i produkcijskog zadatka. Pogledajte kako je sve izgledalo...

Studentkinja Jovana Bobić u eksperimentalnoj radionici Arpada Šilinga

8. maj

Jovana Bobić, studentkinja IV godine menadžmenta umetnićke produkcije, u velikoj konkurenciji iz čitavog sveta, primljena je u radionicu mađarskog reditelja Arpada Šilinga i njegove trupe Krétakör. Kao deo programa Kvadrijenala u Pragu, najveće svetske manifestacije u oblasti scenskog dizajna, grupa mladih umetnika će živeti i raditi zajedno, u toku petnaest dana, u napuštenom objektu nekadašnje štamparije. Završni rad, nastao u toku ovog umetničkog eksperimenta, biće predstavljen od 22. do 24. juna kao deo programa Raskršće.
Jovana Bobić je ko-osnivač festivala Š.U.N.D. (Šta umetnost nudi društvu) i menadžer festivala. Zajedno sa organizacionim i kreativnim timom, nominovana je za Nagradu grada Beograda u kategoriji stvaralaštvo mladih za 2010 godinu. Interesuje je dizajn izložbi i planira da se usavršava u tom polju. Smatra da je motivacija praćena upornošću neophodan uslov za uspeh.

Studenti ALU na festivalu Supernatural

23. april

Studenti ALU na festivalu Supernatural 23. Aprila 2011. U Botaničkoj bašti. Pogledajte naše reciklirane čaše, činije, posudu za so i biber i atmosferu oko našeg štanda.

Studenti ALU na Milanskoj nedelji dizajna

12. - 17. april

Glаvnа temа: dizаjn kаo prikаz društvenog ponаšаnjа, komunikаcije i običаjа, nekаd i sаd… projekаt je stаrtovao u PETAK 18.02.2011 i zаvršio se nаstupom u okviru izložbe Designersblock Milano 2011 Ventura Lambrate April 12th – 17th, u okviru Milanske nedelje dizajna.
Kroz kreаtivni susret trаdicije i inovаcije, njihove sveže ideje i snovi suprotstаvljeni su ogrаničenim resursimа i reаlno krаtkim rokovimа, u okviru kojih se očekuju mаksimаlni rezultаti vredni prikаzivаnjа nа jednom svetskom dizаjn dešаvаnju.

Projekаt objedinjuje elemente dizаjnа enterijerа, nаmeštаjа, tekstilа, grаfike… tj, sto, stolicа, otomаn/sofа, escаjg, rаsvetа, enterijerski detаlji… proprаtni info i reklаmni mаterijаli… sve upаkovаno u аdekvаtаn аmbijent jаvnog okupljаnjа i sаvremenog društvenog ponаšаnjа, а pritom inspirisаno trаdicijom. Postаvkа se sаstojаla od prototipovа, modelа i video prikаzа, gde su se isticali trаdicionаlni elementi/mаterijаli korišćeni nа inovаtivni nаčin uz principe održivog dizаjnа. Publici je omogućeno dа sаgledа čitаv rаzvojni proces od početnog konceptа do finаlnog komаdа.
Pogledajte koncept projekta Kafana i koncept Escajg

Diplomska izložba slikarskog odseka

17. Mart, SKC

Ova izložba ima za cilj da pruži uvid u sazrevanje jedne generacije studenata slikarstva Akademije lepih umetnosti i predstavlja finalni proces u formiranju jednog od njihovih mogućih identiteta, verifikovanog institucijom diplome.
Tematski raznolika, precizno mapira interesovanje za savremeni život , urbanog čoveka, psihološku analizu, istraživanje žensko-muških odnosa, preispitivanje identiteta, pejzaž i urbani pejzaž.
Savremeni život iščitava se kroz sećanja, emocije, seksualnost, želje, paradokse, ideologije subjekta. Preispitivanje identiteta kao preispitivanje mnogostrukih identiteta kojima određeni subjekt raspolaže, koje prihvata, koje izvodi ili od kojih odustaje. Pejzaž kao prizor koji posreduje između specifičnog istorijskog i geografskog značenja. Urbani pejzaž kao rekreirano okruženje koje reflektuje raspoloženje i unutrašnji doživljaj.
Radovi su izvedeni u tradicionalnim medijima, postupcima koji otkrivaju lični senzibilitet, naklonost ka traženju autentičnog likovnog izraza, interesovanje za istraživanje jezika i granica medija.

Diplomska izložba odseka za dizajn, SKC

21. Januar

Teme kojima su se diplomci Akademije lepih umetnosti sa tri odseka: dizajn enterijera, modni dizajn i grafički dizajn, bavili izlaze iz tradicionalnih tehnika i medija.
Studenti dizajna enterijera u svoijm projektima istražuju metaforu tunela, fenomen opne, fenomen skaliranja, bioklimatsku arhitekturu. Nabrojane teme su polazišta njihovih diplomskih projekata, koja se ispituju kroz formu objekta na vodi, porodične kuće u steni, galerije tunela, edukativnog centra. Upotrebom boja, sukobom prirodnih i hi-tec materijala, smicanjem i lomljenjem formi uspeli su u ovim radovima da prikažu raskošne individualne poetike projektovanja enterijera.
Studenti modnog dizajna i dizajna kostima su inspiraciju za svoje kolekcije potražili u temama kao što su: tamna strana žene (inspirisana fetišizmom i sistemima ograničavanja pokreta tela u fetišističkoj estetici), zatim spoj jednostavnih krojeva i neobične forme inspirisane kolosalnim arhitektonskim delima, kao i dvodimenzionalne lutke ''Wayang Kulit'' ili najpoznatija teatarska forma Indonezije. Te teme su im pomogle da stvore modele koji ističu žensku siluetu na avangardan, ali ipak funkcionalan način. Preklapanjem krojeva u minimalističkom stilu, ili njihovim umnožavanjem do skulptoralnosti kreirali su savremene odevne predmete.
Studenti grafičkog dizajna su se u svojim radovima bavili vizuelnim identitetom imaginarne agencije za putovanje i dečjeg pozorišta. Dizajnom zaštitnog znaka i njegovom primenom u raznim vrstama oglašavanja: vizit karta, plakat, bilbord, brošura, ulaznica i dr. istražuju odnos između modernog grafičkog izraza i savremene prakse.

Francuski kulturni centar

4. Decembar

Drugu godinu za redom, FKC je želeo da podari Beograđanima specijalni poklon za božićne praznike. Odlučio je da pozove Solin Dabovil, francusku dizajnerku-scenografa, da osmisli zajedno sa studentima, njegove izloge i pretvori ih u čudesnu instalaciju koja će biti postavljena od 21. decembra 2010. do 12. februara 2011. godine. Pod njenim i nadzorom beogradskog arhitekte Dragane Marković, kao i grupe Kako-ko, grupa srpskih studenata arhitekture i enterijera radila je na konceptu i realizaciji projekta, okupljena u okviru radionice koja je održana od 6. do 15. septembra u Domu Omladine.
Polazni momenat projekta je upotreba perforiranih kartica koje proizvode muziku u verglu. Perforirane reči „Joyeux Noël“ i „Hristos se rodi“ pretapaju se u nesvakidašnje praznične melodije. Izlozi FKC, pretvoreni u džinovske muzičke kutije, prepričavaju bajku o balerini i olovnom vojniku, ali i šire, susret Francuske i Srbije, susret tradicije iz prošlosti i stvaralaštva u sadašnjosti. Animirani, uparađeni i raznobojni, izlozi pozivaju na veselje i produžavaju se u unutrašnjosti FKC gde nude nova iznenađenja.

Počinje pripremna nastava

3. Decembar

CRTANJE: od 5.11. 2010 do 1.06. 2011.
PAUZE: od 30.12.2010. do 31.01.2011. i Uskršnja nedelja 2011.
RAD U ATELJEU: svakog radnog dana od 9.30 do 19 časova.
Subotom, po potrebi za grupu veću od 5 polaznika.
Polaznik prijavljuje dva termina u nedelji po 3 sata/dnevno.
Nastavnici i saradnici ALU dežuraju u ateljeu prema rasporedu.
Polaznik nastave obezbeđuje materijal za crtanje.
Termini za pripremnu nastavu su:
Ponedeljak 12:30-15:30
Utorak 13:30-17
Četvrtak 10-13:30
Petak 10-13:30 ili 14-17
Subota (od 19.II 2011) 10-14

Pozorište na gradilištu

21. Maj

„Pozorište na gradilištu“ je višemedijski umetnički projekat animacije pozorišne publike u Subotici. Nakon tri godine od početka rekonstrukcije najstarijeg pozorišnog objekata u Srbiji, na gradilištu Narodnog pozorišta u Subotici, u okviru manifestacije Noć muzeja 2010. i 2011, prvi put su predstavljeni novi pozorišni prostori budućeg objekta. Sa vodičima, članovima projektantskog tima, i uz pomoć studenata umetničke produkcije i arhitekture, publika je obišla pozorište u izgradnji. Subotičani su mogli da se upoznaju sa projektom rekonstrukcije zgrade, razgovaraju sa autorima i projektantima u improvizovanom arhitektonskom studiju, vide moguća rešenja fasada novog objekta koje su osmislili studenati arhitekture iz Novog Sada, kao i izložbu fotografija Augustina Jurige, dok je na budućoj kamernoj sceni održan koncert članova oba ansambla pozorišta. Cilj ovog projekta bio je da predstavi nove pozorišne prostore budućeg objekta i da publiku podseti na pozorišnu instituciju kao na nekadašnje ali i buduće centralno mesto kulturnog života Subotice.
Produkcija projekta:
Народно позориште-Narodno kazalište-Népszínház, Subotica
Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu, Novi Sad
Akademija lepih umetnosti, Beograd
S.cen (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju), Novi Sad

Naši studenti na ŠUND-u

21. Maj

Š.U.N.D. (Šta Umetnost Nudi Društvu) je međunarodni festival umetnosti koji povezuje likovne, primenjene i multimedijalne umetnosti. Koncept festivala je jedinstven što je i bila naša osnovna ideja - da stvorimo nešto što do sada nije postojalo, a važno je za našu kulturnu scenu. Smene izložbi u okviru festivala, kombinacija različitih umetničkih izraza, povezanost mladih ljudi iz različitih sredina zarad istog cilja - to je ono što Š.U.N.D. čini svežim. Želimo da festival bude godišnja smotra dela umetnika studenata, da na jednom mestu prikažemo šta to umetnost nudi društvu u datom trenutku. Iza ŠUND-a stoji osnivački i kreativni tim koji čini petoro studenata završne godine Akademije lepih umetnosti - Jovana Bobić, Sonja Topalović, Milica Nikolić, Aleksandra Grubin i Vladeta Pavić. Grafički dizajner Helena Meternek i Vladimir Stoiljković, web administrator su takođe važan deo Š.U.N.D.-a
Kako je sve počelo?
S obzirom da nalaženje stručne prakse nije uvek jednostavno za sve studente, a posebno u oblasti kojom se mi bavimo, želeli smo da je sami sebi obezbedimo. Takođe, saradnja studenata različitih smerova, kao i privatnih i državnih fakulteta, u ovom slučaju umetničkih, u našoj zemlji nije uobičajena. Kreiranje ovakvog projekta rezultat je naših napora da razbijemo tu barijeru i ostvarimo saradnju koja će biti svima od koristi. To je prvenstveno bila naša misija, a to je i ostala. Prvi festival, prošlogodišnji, bio je vatreno krštenje. Pre svega smo želeli da testiramo sebe, koliko možemo da damo, a i sredinu u kojoj stvaramo, koliko ona može da prihvati naše ideje. Postigli smo veliki uspeh i logično je bilo da festival ove godine bude proširen, što u smislu programa, što u obuhvatu fakulteta. Ove godine su na festivalu predstavljeni mladi umetnici iz cele Srbije, ali i iz zemalja regiona i velikog dela Evrope.
Ono što dalje planiramo jeste da kao udruženje sprovodimo i druge aktivnosti koje nisu usmerene samo na studente. Voleli bismo da organizujemo i izvedemo različite događaje koji bi se odvijali tokom cele godine. Naravno, festival i dalje ostaje centralna tačka našeg rada.